Cum evitati accidentele datorate monoxidului de carbon

    Tot mai multe persoane au de suferit sau chiar isi pierd viata din cauza intoxicatiei cu monoxid de carbon. Acesta este un gaz deosebit de periculos pentru sanatate, fiind lipsit de culoare, miros si gust, care provine din arderea unor combustibili precum gazul natural, motorina, petrolul si din arderea lemnelor.
    Practic, in cazul intoxicatiei cu monoxid, acest gaz inlocuieste oxigenul din sange, iar organele care functioneaza datorita oxigenului sunt puternic afectate.
    De obicei, monoxidul de carbon este eliberat de sursele obisnuite de incalzire, precum cele cu lemne, gaz sau carbune, de gazele de esapament ale masinilor, de gazele emise de aparatura casnica, precum aragazurile, dar se mai gaseste si in fumul degajat de un obiect in flacari.

Simptome inselatoare

    De foarte multe ori, persoanele intoxicate cu monoxid de carbon nu isi dau seama decat tarziu de ce li se intampla. In functie de cantitatea de monoxid care ajunge in sange si de durata expunerii, persoanele afectate pot acuza dureri de cap sau de stomac si febra, simptome care pot fi confundate usor cu cele ale gripei, dar si oboseala.
    De asemenea, victima unei intoxicatii cu monoxid poate acuza ameteala, stare de confuzie si somnolenta, accelerarea ritmului cardiac si a pulsului, dureri in piept, slabirea vederii, convulsii si, in cele din urma, pierderea cunostintei, care se dovedeste a fi fatala in cele mai multe din cazuri.
    Prima masura indicata in cazul in care se banuieste o intoxicatie cu monoxid este scoaterea persoanei afectate in aer liber.
    De asemenea, in cazul in care persoana acuza oricare din simptomele de mai sus, se recomanda apelarea imediata a unui serviciu medical de urgenta.
    In cazul in care in locul afectat de emanarea de gaze se afla si alte persoane, acestea trebuie scoase imediat afara, indiferent daca acuza sau nu simptomele specifice intoxicatiei.

Masuri preventive

    Inainte de darea lor in functiune, sistemele de incalzire ale locuintelor (sobe, centrale pe lemne, pe gaz etc.) trebuie verificate de personal specializat si reparate, daca este cazul.
    Sistemele de aerisire si ventilatie, precum cosurile sau furnalele trebuie curatate si reparate periodic.
    Aceeasi masura se impune si in cazul sistemului de esapament al masinii, care nu trebuie sa fie pornita si tinuta intr-un spatiu inchis cu motorul pus in functiune.
    Printre semnele care ar trebui sa va dea de gandit si sa va faca sa luati masuri se numara caderea caramizilor si deconectarea cosului de la soba sau de la semineu, dar si aparitia funinginei, a ruginei sau a apei scurse pe semineu, pe acoperisul sistemului de evacuare sau pe instalatia de incalzit.
    Instalati un detector de monoxid de carbon care este fabricat in conformitate cu standardele de siguranta. Detectorul de monoxid de carbon astfel proiectat si construit va emite un semnal de alarma inainte ca nivelul de monoxid de carbon sa atinga un prag periculos pentru viata dvs.
    Detectorul de monoxid de carbon este un element de protectie in locuinta dvs dar nu inlocuieste utilizarea sigura si intretinerea corespunzatoare a aparatelor care pot produce monoxid de carbon.