Cum evitati accidentele datorate gazului metan    Consecintele unei scurgeri de gaze in locuinta dvs pot fi dezastruoase. In fiecare an se intampla accidente cauzate de utilizarea necorespunzatoare a gazului metan, soldate cu morti si raniti. Aceste accidente pot fi evitate daca se instaleaza un echipament de detectie a gazului metan produs de firma PRIMATECH, usor de instalat, usor de utilizat si cu costuri mici.
    Gazul natural (metanul) este una dintre cele mai raspandite surse de energie utilizate pentru gatit si incalzit in locuintele oamenilor.
Daca este utilizat corect in instalatii montate si intretinute corespunzator, este unul dintre cei mai siguri combustibili. Din pacate se intampla adesea accidente datorate utilizarii necorespunzatoare. Scurgerile de gaze provoaca explozii devastatoare care anual ucid si ranesc multi oameni.

Conditiile in care gazul metan devine periculos:

    Continutul minim, in procente de gaze in aer, la care se produce explozia se numeste limita inferioara de explozie, iar continutul maxim se numeste limita superioara de explozie. Sub limita inferioara, din cauza concentratiei prea mici de gaze, explozia nu va putea avea loc, vor fi insa conditii daunatoare pentru sanatate. Peste limita superioara, din cauza insuficientei oxigenului, amestecul nu va exploda, ci se va aprinde.
    Limita inferioara de explozie reprezinta 4-5% volum de gaz in aer, iar Limita superioara de explozie este la cca 15% volum de gaz in aer.
    Atunci cand nivelul concentratiei de gaz este intre LIE (Limita Inferioara de Explozie) si LSE (Limita Superioara de Explozie) si exista o sursa de aprindere, amestecul de gaz va exploda.

Cum puteti evita un accident in cazul unei scurgeri de gaze?

    Instalati un detector PRIMATECH, care este calibrat sa detecteze gazul la o concentratie de 9% din LIE, cu mult inainte ca gazul sa atinga o concentratie periculoasa (100% LIE) care ar putea conduce la o explozie.

De ce simt miros puternic de gaz iar alarma nu porneste?

    Se poate intampla sa simtiti miros puternic de gaz iar alarma sa nu porneasca. Concentratia de gaz poate fi doar 0,5-1% din LIE iar dvs sa simtiti mirosul puternic datorat odorizantului care este introdus in amestec cu gazul de catre furnizorul dvs de gaze, in scopul de a identifica o scurgere de gaz chiar si la o concentratie mica. Detectorul dvs. PRIMATECH este calibrat sa alarmeze la 9% din LIE, astfel ca dvs. puteti simti un miros puternic de gaz inainte ca nivelul de gaz sa atinga aceasta concentratie.

Ce trebuie sa fac in cazul in care se declanseaza alarma?

    In caz de alarma, utilizatorul trebuie sa indeplinesca urmatoarele actiuni, nu neaparat in aceasta ordine:
    Nu cuplati sau decuplati nici un aparat electric, inclusiv aparatul de detectare a gazului.
    Stingeti toate flacarile deschise, inclusiv toate materialele care fumega.
    Decuplati toate aparatele conectate la gaz.
    Decuplati alimentarea cu gaz de la alimentarea centrala.
    Deschideti usile si ferestrele pentru a mari aerisirea.
    Nu folositi telefonul in cladirea in care se suspecteaza prezenta gazului.
    In cazul in care alarma continua sa functioneze si cauza scurgerii nu este descoperita si/sau nu poate fi remediata, parasiti cladirea si ANUNTATI IMEDIAT furnizorul de gaz si serviciile de urgenta care functioneaza timp de 24 de ore pentru ca instalatia sa fie testata si pentru a se efectua reparatiile necesare.
    Daca alarma se opreste si motivul pentru care s-a declansat este identificat (de exemplu, un robinet de gaz deschis iar arzatorul nu este aprins), puteti reinstala gazul de la alimentarea centrala dupa ce degajarea de gaz a incetat si dupa ce v-ati asigurat ca toate aparatele sunt decuplate.
    Totusi, chiar daca detectorul de gaz este prevazut cu un dispozitiv de declansare, de exemplu, pentru a inchide o electrovalva pe conducta de alimentare cu gaz, trebuie respectata aceeasi procedura ca cea descrisa mai sus.