Ce este gazul natural?

    Gazul metan este un gaz incolor, mai usor decat aerul.

    Gazul metan arde cu flacara putin luminoasa, cu degajare mare de caldura.

    Gazul natural este in mod obisnuit distribuit printr-o retea de conducte cu ramificatii in casele oamenilor. Este sursa dominanta de energie utilizata pentru incalzirea locuintelor, astfel ca este foarte probabil ca si dvs. sa fiti un utilizator de gaze naturale. Gazul natural este un combustibil fosil compus aproape in intregime din metan. Metanul este mai usor decat aerul asa incat se va ridica rapid in atmosfera.

    Cu toate ca este rara, o scurgere de gaz natural poate avea consecinte grave. Compania dumneavoastra de gaz a pus la punct un sistem adecvat de prevenire a unei eventuale scurgeri de gaz. O substanta cu un miros usor detectabil de toata lumea se adauga gazului. Cu toate astea, persoanele cu un simt scazut al mirosului nu pot beneficia de aceasta masura de siguranta. In aceasta situatie, prezenta unui detector de gaz poate avea o deosebita importanta in protejarea dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.

    Gazele combustibile dau nastere la trei pericole principale: explozia, intoxicarea si hipoxia (oxigen insuficient).

    Gazul metan are Limita Inferioara de Explozie la aproximativ 4%-5% volum de gaz in volum de aer, iar Limita Superioara de Explozie la cca. 15% volum de gaz in volum de aer.

    Atunci cand nivelul concentratiei de gaz este intre LIE (Limita Inferioara de Explozie) si LSE (Limita Superioara de Explozie) si exista o sursa de aprindere, amestecul de gaz va arde sau va exploda.

    Majoritatea persoanelor pot detecta cu usurinta acest miros chiar si la concentratii scazute (2% LIE sau chiar mai putin), dar exista anumite probleme de ordin medical sau cresterea in varsta care pot conduce la o diminuare a acuitatii mirosului.

    O crestere gradata a concentratiei de gaz poate trece neobservata datorita oboselii olfactive.

    Cea mai probabila sursa de scapari de gaz in locuinte sunt aparatele casnice si legaturile dintre aparate si instalatiile fixe din cladiri.

    Aparatele casnice stau la originea celor mai multe scapari de gaze, deoarece pot fi miscate si pot suferi anumite accidente.

    O alta cauza a scaparilor de gaze este utilizarea masinilor de gatit sau boilerelor fara dispozitive de control a flacarii.